Impact coronavirus op klimaatverandering

de impact van het coronavirus op klimaatverandering

Iedereen is op zijn of haar manier bezig om zo goed mogelijk door de corona crisis te komen. Voor de huidige generatie is het een bijzondere, heftige maar vooral onzekere tijd. Het coronavirus heeft een aanzienlijke impact op de economie en sommige economen voorspellen zelfs een recessie. Ondanks deze tegenslag is er geen tijd om bij de pakken neer te zitten, er komen vanzelf betere tijden aan. Er liggen namelijk ook enorm veel kansen voor ondernemers. 

Verschillende reacties 

De reacties van mensen op de corona crisis zijn begrijpelijk, maar opvallend. De klimaatverandering vormt ook een grote bedreiging voor de maatschappij, maar daar reageren mensen heel anders op. Daar is een logische verklaring voor: het virus heeft een directe impact op de gezondheid en op de inkomsten. Daar wordt nu ook naar gehandeld. Voor het milieu is te hopen dat we de klimaatverandering op dezelfde manier gaan bestrijden. 

Juist nu inzetten op duurzaamheid 

Het lijkt geen voor de handliggende keuze om nu na te denken over het verduurzamen van het bedrijf. Het virus heeft namelijk impact op alle sectoren, maar vormt op dit moment de grootste bedreiging voor de toerisme-, horeca- en tuinbouwsectoren. Maar ook voor bedrijven in deze sector is het belangrijk om te focussen op de lange termijn, in plaats van op de korte termijn. Als bedrijf wil je niet alleen de crisis overleven, maar over 10 jaar ook nog bestaan. 

de impact van het coronavirus op klimaatverandering

Schonere lucht door corona-crisis 

Volgens NPO Radio 1 is de uitstoot van stikstofdioxide in de afgelopen weken een stuk lager dan in dezelfde periode vorig  jaar. Dit is te verklaren doordat er minder auto’s op de weg rijden, bijna geen vliegtuigen vliegen en de productie een stuk lager ligt. Dit is een positieve ontwikkeling, maar het is onzeker of dit ook een positief effect heeft op de lange termijn. De kans is aanwezig, dat als de economie weer volledig gaat draaien, de luchtvervuiling ook weer stijgt. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat bedrijven structureel gaan verduurzamen. 

Start met circulair bouwen 

Om het milieu te ontlasten is circulair bouwen een uitstekende oplossing. Om het milieu te sparen moeten bestaande gebouwen zo lang mogelijk gebruikt worden, maar ook hergebruikt kunnen worden. Nu hoor ik je denken: dit heeft alleen invloed op de bouw- en vastgoedsector in Nederland. Maar dit is niet waar. Uiteraard is deze sector eindverantwoordelijk voor de gebouwen, maar zij bedienen uiteenlopende markten. Ook het onderwijs, sportverenigingen, architecten en de zorgsector moeten nadenken over circulair bouwen.