De vele toepassingen van industriële lijm

Het gebruik van industriële lijm in het dagelijks leven komt veel vaker voor dan je je misschien beseft. Er zijn talloze redenen te bedenken om een lijmsoort te gebruiken die net iets sterker of net iets specifieker is dan de meer gebruikelijke lijmen die je in de gewone winkel kunt aanschaffen. Een aantal van deze toepassingen komen ook in jouw woning of op jouw kantoor voor. Om je hier een idee van te geven is het goed om eens te kijken naar een aantal situaties waarin het gebruik van specifieke lijm van groot belang kan zijn.

Bestand tegen de omstandigheden
In de eerste plaats is het gebruik van industriële lijm vooral belangrijk omdat deze lijmsoorten vaak beter bestand zijn tegen allerlei omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan de weersomstandigheden. Dit geldt dan niet alleen voor kou of vocht, maar ook voor warmte. De allerbelangrijkste reden is echter waarschijnlijk de bestendigheid tegen uv-straling. Juist de straling van zonlicht is vaak een groot probleem voor de meer gebruikelijke lijmsoorten. Met industriële lijm is dit echter goed op te vangen. Dit is dan ook de meest voorkomende reden om dit soort verbindingsmateriaal te gebruiken in allerlei situaties in zowel woningen als op de werkvloer.

Speciale materialen
Het kan ook nodig zijn om specifieke materialen aan elkaar te lijmen. Misschien wel het bekendste voorbeeld is aluminium. Dit is immers nauwelijks te lijmen met allerlei gebruikelijke lijmsoorten. Aluminiumlijm is echter een industriële lijm die dit wel kan verzorgen. Dit geldt niet alleen voor het lijmen van aluminium op aluminium, maar ook voor het lijmen van aluminium op andere materialen. Deze toepassing komt overigens ook steeds meer voor in de bouw. In de industrie is dit, zoals verwacht mag worden van industriële lijm, echter al veel langer gebruikelijk om te doen. Daar is veel succes geboekt met deze lijm.

Gebruik op metaal
Veel metaalsoorten zijn goed bestand tegen allerlei soorten lijm. Dit maakt het soms lastig om ze te verbinden. Zo moest er vaak schroefdraad op worden gedraaid of moesten allerlei kneltoepassingen worden gebruikt om metalen met elkaar te verbinden. Wanneer echter industriële lijm wordt gebruik, dan is er geen enkel probleem om dit gemakkelijk voor elkaar te krijgen. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat heel veel zaken veel sneller gedaan kunnen worden omdat het lijmen nu eenmaal minder tijd en moeite in beslag neemt dan de oude methodes die altijd werden gebruikt. Dit is een groot voordeel.

In de hitte
Tot slot is er natuurlijk de hittebestendige lijm. Een voorbeeld van hittebestendige lijm is bijvoorbeeld epoxylijm. Deze industriële lijmsoort is al heel lang heel gebruikelijk en is er in allerlei vormen. Niet langer is dit namelijk alleen maar van toepassing in de industrie, maar ook in allerlei andere takken van het bedrijfsleven. Zoals het ook steeds gebruikelijker wordt om in woningen met hittebestendige lijm te werken. Dit werkt immers heel gemakkelijk en kan heel veel zaken heel gemakkelijk verzorgen. Bovendien kan de lijm vrijwel overal tegen waardoor het dus ook vrijwel overal op toepasbaar is. Dit is misschien wel de meest interessante vorm.