De vele toepassingen van track & trace

Wie aan track & trace denkt, denkt in de eerste plaats vaak aan het volgen van pakketjes die besteld zijn bij webshops. Met behulp van een code kan bekeken worden waar in het proces het pakketje zich bevindt. Er zijn echter ontzettend veel andere toepassingen te bedenken waarbij track & trace en rol kan spelen. Er zijn namelijk allerlei redenen om mensen, dingen of producten te willen volgen. Zowel op zakelijk gebied als particulier kan dit van groot belang zijn. Om je hier een idee van te geven zijn er een flink aantal voorbeelden te noemen.

Voor ondernemers
Een belangrijke groep die veel voordeel kan hebben bij het gebruik van track & trace systemen is de groep ondernemers. Track & trace kan namelijk ook ingezet worden als hulpmiddel om de vloot in de gaten te kunnen houden. Dit wordt nog weleens negatief uitgelegd, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Het kan immers ook met het oog op efficiëntie van belang zijn om zicht te hebben op de locaties van de werknemers op elk gegeven moment. Dit kan een flinke besparing in de kosten op de langere termijn betekenen. Ondernemers doen er dus goed aan dit soort toepassingen te gebruiken. Er zijn zelfs partijen die een eigen unieke tracker ontwikkeld hebben voor bijvoorbeeld trailer tracking.

Gebruik op personen
Ook het gebruik van track & trace op personen kan heel erg handig zijn. Ook hier is het belangrijk om hier wel een juist beeld bij te hebben. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop GPS-systemen worden ingezet in sportwedstrijden. Bijvoorbeeld in het hardlopen of het wielrennen worden de verschillende deelnemers in perspectief van het parcours gebracht met behulp van dit soort systemen. Dit kan dus erg handig zijn om een beter beeld van een situatie te krijgen. Om die reden kan het gebruik van dit soort systemen op personen dus ook erg handig zijn.

Data verzamelen
Het verzamelen van data is steeds belangrijker geworden. Hoe meer je van een bepaalde situatie weet, hoe beter je er op in kunt spelen. In deze datavergaring mag het gebruik van track & trace natuurlijk niet onderschat worden. Hiermee kan bijvoorbeeld veel inzicht worden verkregen in de verschillende stappen in het proces dat een bepaald product bijvoorbeeld moet doorlopen. Ook kan er veel geleerd worden over bijvoorbeeld rijgedrag. Dit is erg belangrijk. Aan de hand hiervan kan namelijk heel veel verbetering worden ingezet. Dit betekent dus ook dat de systemen veel breder inzetbaar zijn dan vaak gedacht wordt.

Nooit meer iets kwijtraken
Er kan ook op een hele andere wijze naar de systemen worden gekeken. Zo is het bijvoorbeeld ook heel bruikbaar voor mensen die vaak juist spullen kwijtraken. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop met behulp van apps een smartphone teruggevonden kan worden. Dit is niets anders dan een track & trace systeem. Ook dit is natuurlijk op heel veel manieren toe te passen. Dit kan ervoor zorgen dat spullen die gemakkelijk kwijtgeraakt worden ook weer gemakkelijk te vinden zijn. Ook kan het hulp bieden wanneer spullen gestolen worden. Deze kunnen dan heel gemakkelijk teruggevonden worden.

Steeds meer toepassingen
Dit is slechts een greep uit de vele mogelijkheden die dit soort systemen kunnen bieden. Er komen dan ook nog altijd nieuwe toepassingen bij. De ontwikkeling van de systemen zal dan ook voorlopig nog niet voltooid zijn. Onder andere doordat de middelen die nodig zijn voor de systemen steeds krachtiger, maar ook kleiner worden, is het mogelijk om steeds meer te bereiken met behulp hiervan. Ook in de beveiliging wordt het bijvoorbeeld steeds vaker gebruikt omdat dit een gemakkelijk extra hulpmiddel is waar veel voordeel mee te bereiken is. Dit zal alleen nog maar verder worden uitgebreid de komende jaren.