Veilig werken

gianelli industrie machinebeveiliging

Al vele tientallen jaren wordt de werkvloer stapje voor stapje veiliger gemaakt. Daar hoort ook veilig werken met machines bij. Sterker nog, de noodzaak daarvan is alleen maar groter en groter geworden. De automatisering heeft immers op vrijwel elk vlak om zich heen gegrepen. Het is dus belangrijk dat alle machines naar behoren werken en dat de werknemers die ze bedienen dit in alle veiligheid kunnen doen. En niet alleen met nieuwe machines. Er zijn dan ook vele maatregelen die een werkgever kan nemen. Sommige verplicht, sommige aan te raden. Zo ga je preventief mogelijke gevaarlijke situaties te lijf.

CE-attest

Eén van de goede dingen die uit de Europese Unie zijn voortgekomen is het CE-attest. Dit is geen keurmerk, maar het is wel een goede indicatie. CE op de machine of de beschermingsmiddelen geeft aan dat het voldoet aan de opgestelde richtlijnen. Het is dus een belangrijke eerste stap die je kunt zetten. Door de middelen die je gebruikt in ieder geval CE te laten zijn kan veel leed vooraf worden voorkomen. Dit geldt zowel voor de werktuigen die je gebruikt, als de middelen die je gebruikt voor je persoonlijke bescherming. De markering is wettelijk verplicht, dus het is simpelweg de enige manier om veilig te werken.

Inventariseren en investeren

Wanneer je gewoon eens een rondje over de werkvloer maakt, dan kom je er al snel achter dat er veel meer onveilige situaties bestaan dan je ooit gedacht had. Door regelmatig een inventarisatie te maken van wat er zoals op de werkvloer verandert kan worden gezorgd dat altijd de benodigde maatregelen worden genomen. Dit betekent ook dat een investering in en nieuwe machine eigenlijk altijd gepaard moet gaan met een investering in nieuwe beschermingsmaterialen. Dit is een methode die zorgt dat er altijd zekerheid bestaat. Mogelijk kan je je laten helpen door ervaren vakmensen die zich met veiligheid bezighouden.

Machinebeveiliging

Het beveiligen van machines kan op vele manieren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van beschermingskappen. Dit zijn grote schermen van slijtvast en krasvast materiaal waar achter kan worden gewerkt. Andere zaken die ook belangrijk zijn, zijn bijvoorbeeld de noodstop of de veiligheidsmat. Deze kleine toevoegingen op de werkvloer kunnen van grote invloed zijn op de manier waarop gewerkt wordt. Er zijn veel specialisten op dit gebied actief in Nederland. Je hoeft dus niet zelf de veiligheidsmaatregelen te nemen, je kunt dit gewoon uit handen geven aan een specialist. Die zorgt dan dat er snel wordt gezorgd voor correcte montage van de beveiliging.

Controle

Een andere belangrijke stap is het uitvoeren van regelmatige controle. Zowel informeel als officieel is dit van belang. Informele controle houdt in dat je zelf, of je werknemers, regelmatig kijkt of alle werktuigen nog naar behoren werken. Een kleine afwijking kan dan snel worden geconstateerd. Officiële controle moet periodiek worden gedaan door keuringsbedrijven. Voor veel soorten machines is dit simpelweg wettelijk verplicht geworden tegenwoordig. Het is dus noodzakelijk dat dit tijdig gedaan wordt om geen boetes en andere ongemakken op te lopen. Het beste is het om hiervoor een vast bedrijf in de arm te nemen dat de controles uitvoert.

Beter werken

Een goede bijkomstigheid van het werken op een veilige manier is dat de productie vaak ook verhoogd wordt. Omdat er minder fout kan gaan wordt er dus in hoger tempo en efficiënter en accurater geproduceerd. Dit heeft dus een positief effect op de prestaties van de onderneming. Dit is een belangrijke reden waarom steeds meer bedrijven veiligheid serieus nemen. Het is immers dan geen last meer, het is een vooruitgang. Er is minder verlies en er is minder verspilling waar te nemen. Veiligheid is dus niet alleen om persoonlijke redenen, maar ook om zakelijke redenen een zeer aantrekkelijke optie te noemen.