Buffetkasten van vroeger tot nu

lage buffetkast

Buffetkasten zijn weer helemaal terug van weggeweest. En de comeback van dit bijzondere meubelstuk nodigt uit om een trip down memory lane te maken: waar ligt de oorsprong van de buffetkast? Waarvoor diende de kast vroeger en hoe gebruiken we ‘m tegenwoordig? Wist je bijvoorbeeld dat buffetkasten in vroegere tijden werden gebruikt als pronkstuk in de eetkamer? Zou deze oude functie ook weer terugkomen in de 21e eeuw, of is het gebruik nu toch meer praktisch? Wat is een buffetkast?

Buffetkasten zijn grote kasten die van oudsher worden gebruikt voor het opbergen van servies, glazen, zilverwerk en tafellinnen. Oftewel: alles wat nodig is om een mooi etentje te organiseren. Een buffetkast – in Vlaanderen ook wel troonkast genoemd – heeft altijd een bovendeel met glazen deuren en een onderdeel met dichte deuren. Soms zat ertussen nog een deel met lades. Van oorsprong had de kast altijd een prominente plek in de eetkamer, zodat het mooie servies tentoongesteld werd tijdens een etentje. Hoe hoger de status van een familie, hoe waardevoller de inhoud van de buffetkast was. En bovendien hoe groter en luxer de buffetkast zelf.

Het buffet is geopend

Achter de vitrinedeuren in het bovendeel stond dus het mooiste servies en zilverwerk voor iedereen te kijk. Het onderste deel van buffetkasten werd gebruikt voor spullen die niet zo nodig in het zicht hoefden te staan, maar wel nodig waren voor dagelijks gebruikt. Tafellinnen bijvoorbeeld, maar ook het ‘alledaagse’ bestek en grotere voorwerpen, zoals schalen of pannen. Het onderste deel van een buffetkast is dieper dan het bovenste gedeelte. Soms werden de glazen deuren open gezet en de pannen op het onderdeel van de kast gezet, zodat men zelf kon opscheppen. Het buffet was dan, zogezegd, geopend.

Buffetkast als bar

Buffetkasten blijken ook een geschiedenis te hebben als drankkast. Een geschiedenis die stamt van de Founding Fathers van Amerika. De kast was favoriet van de Amerikaanse president George Washington, die niet vies was van een drankje. Deze stond echter niet in zijn eetkamer, maar in zijn kantoor. Het was in die tijd normaal om te vergaderen in een bar, maar ook om tijdens het werken een glas whisky of cognac te nemen. En dat mocht ook gezien worden. In plaats van een collectie servies werd in de buffetkast van de president een variatie aan dure dranken tentoongesteld, uiteraard samen met prachtig bijbehorend glaswerk.

lage buffetkast

Buffetkasten in de 21e eeuw

Anno nu bestaan er buffetkasten in meerdere soorten en maten, ook met dichte of mat-transparante deurtjes. Kies je voor een strak design, of ga je voor de authentieke look? Een ding is zeker: buffetkasten zijn weer helemaal terug en mogen in de 21e eeuw overal voor gebruikt worden. Misschien staat er bij jou wel een in de eetkamer en gebruik je ‘m waarvoor hij in vroegere tijden ook gebruikt werd. Maar waarschijnlijk zal het dan meer een praktische functie hebben dan een statussymbool zijn. Of gebruik jij jouw buffetkast net als de eerste Amerikaanse presidenten, als bar?