Je rijbewijs halen? Zoek een rijschool die bij je past

rijbewijs halen

Lekker toeren op de weg met dat roze pasje op zak? Of je nu bijna 17 jaar bent en meteen wilt beginnen, of al wat ouder en nu eindelijk eens zelf achter het stuur plaats wilt nemen: een rijopleiding levert je het meeste rendement op wanneer je een rijschool hebt gevonden die bij je past. Maar hoe vind je deze? En waar moet je op letten bij het vinden van de juiste rijschool? Alle informatie op een rijtje!

De kosten van een rijopleiding

Allereerst kijken we naar de praktische zaken. De kosten bijvoorbeeld, vaak niet onbelangrijk. Natuurlijk wil je niet te veel betalen voor een rijles, maar het is tevens erg belangrijk om te kijken naar de ervaring en reputatie. Krijg je namelijk te maken met een minder goede rijinstructeur voor een lager tarief, dan kan dat betekenen dat je meer lessen nodig hebt en uiteindelijk duurder uit bent dan je had gedacht. Het gemiddelde tarief voor een rijles van een uur ligt momenteel rond de 41 euro. Houd er ook rekening mee dat er kosten bijkomen voor het theorie- en praktijkexamen.

Hoeveel rijlessen

Als je weet wat het tarief voor een rijles is, kun je uitrekenen hoeveel je in totaal ongeveer kwijt zult zijn. Dit is echter makkelijker gedacht dan gedaan. Er komen tijdens een rijopleiding verschillende onderwerpen en handelingen aan bod en het ene zal sneller worden opgepakt dan het andere. Bovendien is de ene rijles kandidaat de andere niet: sommigen hebben simpelweg meer lessen nodig dan anderen. Wanneer er sprake is van angsten en/of onzekerheden, zal er wellicht ook meer tijd nodig zijn. Het CBR geeft wel een landelijk gemiddelde van 40 tot 50 klokuren voor een hele rijopleiding.

Waar moet je nog meer op letten?

Gelukkig leven we in een tijd waar we alles kunnen vinden via het wereldwijde web. Zo ook een rijschool bij jou in de buurt. Woon je bijvoorbeeld in Bergschenhoek, dan type je gewoon even ‘Rijschool Bergschenhoek’ in je zoekmachine. En dan? Beoordeel zoals gezegd eerst op ervaring en reputatie, vaak ook op internet te vinden. En kijk vervolgens of de rijschool aansluit bij jouw voorkeuren. Een aantal praktische zaken waar je op kunt letten zijn bijvoorbeeld: in welke auto krijg je les, kun je ook rijles krijgen in de avond of in het weekend, en heb je altijd dezelfde instructeur?

rijbewijs halen

Personal touch

Los van al die praktische zaken, is de personal touch van een rijschool ook erg belangrijk. Je hebt waarschijnlijk nog helemaal geen ervaring op de weg en het is van belang dat je de juiste begeleiding krijgt om dat ‘weggevoel’ eigen te maken. En daar is vertrouwen voor nodig. Schroom dus niet om eerst een belletje te plegen zodat je kunt kijken of er een klik is. Vaak is het bovendien mogelijk om eerst een proefles te nemen alvorens je een gehele rijopleiding gaat volgen. Heb je last van (faal)angst of zenuwen? Kijk dan ook of je hier in begeleid kan worden.