De meubelindustrie

De meubelindustrie is een markt die aan veel veranderingen hevig is. decennia geleden werden natuurlijk al onze houten meubels nog een Nederland gefabriceerd en gedistribueerd. Daarna zijn we gewend geraakt aan het feit dat al onze tafels, kasten en stoelen uit Azië en dan voornamelijk China worden gehaald.

Made in Holland

Gelukkig zien we de laatste tijd een omgekeerde trend en staan er nieuwe, moedige ondernemers op die kwalitatieve meubels produceren in Nederland. Een goede ontwikkeling wat mij betreft. Het creëert werkgelegenheid en is goed voor de Nederlandse industrie. Daarbij zijn de kwaliteitsstandaarden in Europa vaak een stuk hoger dan in andere continenten zoals Azië. Je betaalt soms iets meer, maar krijgt daar ook meer voor terug. Partijen als Dutchwood en FØRN zijn hier wat mij betreft mooie voorbeelden van.

Van boulevard naar webshop

Verder zien we een verschuiving van offline verkoop naar online verkoop. Door het gemak van verzending en het grote diverse aanbod online slaan steeds meer mensen de woonboulevard over en bestellen ze van achter de computer. Soms een risico aangezien een foto anders is dan de werkelijkheid, maar retourrecht regelingen maken het steeds veiliger en laagdrempeliger om het te doen. Alle grote partijen zoals Ikea of Wehkamp verkopen tegenwoordig ook grote meubels via de webwinkel. Daarbij ontstaan er ook steeds meer specifieke meubelshops zoals webshops puur voor eetkamerstoelen.

Hoe en waar haal jij tegenwoordig je meubels? Ga je voor goedkoop design uit China of wat duurdere meubels uit eigen land? En shop je online of gewoon in de winkel?