Tegenwoordig kan je er niet meer omheen, woningen moeten duurzaam. Of in elk geval duurzamer dat dat ze eerst waren. Er zijn veel verschillende manieren om je huis duurzaam te maken. Hierbij denk je vooral aan zonnepanelen of dubbel glas. Een andere manier van duurzaam wonen is modulair bouwen.
Wat is Modulair bouwen?
Modulair bouwen is een bouwtechniek die je kan vergelijken met het spel Tetris. Een woning bestaat namelijk uit een aantal vakjes, deze vakjes noemen we modules. Het gaat om kant-en-klare modules die de fabrikant op de bouwplaats aan-en op elkaar zet en voorziet van leidingwerk en elektra. Grote delen van de deze modules/woningen worden in de fabriek al samengesteld. Wanneer de modules worden samengevoegd vormt het een optimaal werkend geheel.
Voordelen Modulair bouwen
Er zijn verschillende redenen om voor modulair bouwen te kiezen:
- Flexibiliteit; Het is eenvoudig om de modules aan te passen of te verplaatsen. Het kan ingezet worden voor de korte en lange termijn.
- Snelheid; Externe factoren zijn minder van invloed en dit bevordert de snelheid van het gehele bouwproces.
- Beperkte overlast; Het productiewerk wordt grotendeels in de fabriek voorbereid. Naast de snelheid van het bouwen zorgt dit uiteindelijk ook voor minder CO2 – uitstoot.
- Efficiëntie; Er wordt veel met vaste maten gewerkt, dus de faalkosten liggen laag. Dit zorgt ervoor dat gebouwen aanzienlijk eerder worden opgeleverd, dus het rendement van de opdrachtgever stijgt.
- Duurzaamheid; Op de bouwplaats blijft nauwelijks afval over en er is vaak minder transportbeweging nodig, dus minder C02- uitstoot.
Oplossing voor het woningtekort in Nederland
Vooral in de grote steden van Nederland zal er in 2030 nog steeds een woning te kort zijn. Dit blijkt uit het onderzoek van ABN Amro naar de bouwmarkt. Maar niet overal zal er een woningtekort zijn in 2030. Ook is er sprake van een woningoverschot. Een van de voordelen van Modulair bouwen is dat de woning geschikt zijn voor tijdelijke oplossingen en dus ook weer gemakkelijk weggehaald kunnen worden.
Rijksoverheid van Nederland ondersteunt ondernemers bij de ontwikkeling van nieuwe technieken voor duurzame energie.
Energie is een belangrijke sector in Nederland. Het doel is ook om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te verlagen en het slimmer benutten van hernieuwbare energiebronnen. De vraag naar (duurzame) energie groeit en het biedt kansen.
Daarnaast versterkt het de Internationale concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven. En dit levert weer nieuwe banen op.
Meer informatie?
Meer weten over de voor en nadelen van modulair bouwen? Neem dan gerust contact met ons op!