Epoxy vloer of toch niet? Alle voor- en nadelen op een rij

Epoxy vloer voor de industrie

Overweeg jij zo’n mooie strak gladde epoxy vloer? Zo’n vloer heeft vele voordelen en het staat natuurlijk super mooi. Maar een epoxy vloer is niet voor elke situatie geschikt. In dit artikel bespreek ik voor welke situaties een epoxyvloer een hele goede oplossing is.

epoxy vloer

Wat is epoxy?

Epoxy is een kunststof die je in vloeibare vorm kunt aanbrengen op allerlei materialen en oppervlakken. Eenmaal uitgehard is het een ijzersterk en naadloos. Epoxyhars wordt dan ook gebruikt voor veel reparaties, boten, vliegtuigen en vloeren. Een epoxyvloer komt steeds vaker voor. Mensen ontdekken de vele voordelen en vinden het zowel praktisch als esthetisch.

Wat zijn de voordelen en nadelen van epoxyvloeren?

Alle voor- en nadelen op een rijtje.

Een epoxyhars vloer is een goede keuze als je:

glitter gietvloer
  • een bedrijfsruimte, winkelruimte of fabrieksvloer wilt versterken en beschadigingen wilt voorkomen. Zo’n vloer is namelijk slagvast en stootvast, dus geen zorgen over grote beschadigingen van voorwerpen die vallen.
  • een vloer wilt versterken op een duurzame manier. Epoxy gaat super lang mee en je hoeft er voor lange tijd niet meer naar om te kijken. Het is dus echt een investering voor later.
  • een vloer wilt die makkelijk te reinigen is. Een epoxyvloer is, naast zeer makkelijk schoon te maken, ook nog eens erg hygiënisch. Dat komt omdat de vloer naadloos is en er dus geen vuil achter kan blijven.
  • een vloer wilt die bestand is tegen chemicaliën. Daarom ideaal voor bijvoorbeeld een laboratorium.
  • een mooie vloer wilt! Een epoxyvloer is namelijk mogelijk in allerlei kleuren en motieven. Bijvoorbeeld effen, gemêleerd, glitter, betonlook, galaxy epoxyvloer, glanzend en mat.
glimmende epoxy gietvloer

Een epoxyvloer is geen goed idee als je:

  • vloerverwarming wilt. Dat is niet mogelijk met een epoxyvloer.
  • een gezellige uitstraling wilt in de ruimte. Zo’n vloer doet nogal kil aan. Je kunt dit best oplossen met bijvoorbeeld een mooi kleed, maar meestal zie je epoxyvloeren in interieurdesigns alleen terug in strak moderne ontwerpen.
  • de vloer echt vrij wilt houden van kleine krasjes. Dan kun je beter gaan voor polyurethaan. Kleine krasjes zijn op den duur onvermijdelijk bij een epoxyvloer. Dit kun je wel voorkomen met goed schoonmaken van de vloer.
  • Niet bereid bent om te investeren in een mooie, sterke en duurzame vloer. Want een epoxy vloer is prijzig. Je moet dus wel flink wat neer willen leggen. De prijs schommelt ergens tussen de 70 en 110 euro per vierkante meter. De vraag is dus of jij dat er voor over hebt.

Epoxyvloer in de industrie

Voor de industrie is een epoxy vloer dus een hele goede oplossing. Geen zorgen over dingen die vallen, zware machines zijn ook geen probleem en makkelijk schoon te maken. Voor bedrijven in de industrie is het dus zeker aan te raden.

Epoxy vloer voor de industrie

Epoxyvloer in de keuken

Ook voor in de keuken is een epoxyvloer een aanbeveling. In keukens is hygiëne natuurlijk belangrijk en ook hier valt nogal eens wat op de grond zoals eten, drinken maar ook keukengerei. Een sterke vloer is dan een must. In restaurants en ook steeds vaker thuis nemen mensen een epoxyvloer voor de keuken.

Epoxyvloer schoonmaken

De vloer is glad en naadloos en daardoor zeer gemakkelijk schoon te houden en te reinigen. Zand kan kleine krasjes veroorzaken. Daarom is dagelijks klein vuil weghalen met een bezem of swiffer een goed begin. Ook is het handig om wekelijks de vloer nat te reinigen met een oplossing van schoonmaakazijn. Zeepachtige producten zijn ook prima om schoon te maken, maar geven de vloer een doffig laagje. Gebruik dus liever geen zeep producten bij het nat reinigen.