Ga nauwkeurig te werk met een lijnlaser

een lijnlaser in werking
het voordeel van een bouwlaser

Een lijnlaser is een onmisbaar meetinstrument bij het klussen. Een lijnlaser is een elektronisch apparaat dat helpt bij het nauwkeurig werken. Er is tenslotte niks vervelender dan een scheef opgehangen plank of dat je er achter komt dat de trapleuning niet recht hangt. De meetapparaten zijn daarnaast waardevol bij het betegelen van muren, het installeren van vloerbalken en het ophangen van planken, trapleuningen en schilderijen. 

Hoe werkt een lijnlaser?

Een lijnlaser projecteert een lijn op de muur of bijvoorbeeld op het plafond. Die lijn vormt het richtpunt om dingen op een bepaalde hoogte op te hangen. Er zijn meerdere manieren waarop de lijn van de lijnlaser weerkaatst kan worden. Zo zijn er bijvoorbeeld lasers die slechts één lijn uitzenden. Deze lijn is altijd horizontaal. Ook zijn er lasers die twee lijnen uitzenden. Deze lijnen zijn zowel horizontaal als verticaal. Kruislijnlasers zijn lasers die minimaal twee lijnen hebben. 

Het voordeel van kruislijnlasers

Het grootste voordeel van lijnlasers is dat je zelf kunt instellen of je enkel de horizontale laser of de verticale laser laat schijnen. Bovendien is het mogelijk om meerdere lasers tegelijk te gebruiken. Deze lasers staan loodrecht op elkaar waardoor je perfecte hoeken van 90 graden kunt maken, ongeacht de oppervlakte. Dit is ideaal voor klussen waarbij je iets precies in een hoek van 90 graden moet ophangen. 

een bouwlaser in werking

Groene lijnlaser versus rode lijnlaser

Eén van de kenmerken van lijnlasers is de kleur van de laser. Er wordt onderscheid gemaakt tussen groene lijnlasers en rode lijnlasers. Een groene laser heeft als voordeel dat het beter zichtbaar is voor mensen. Daarnaast is een groene laser in staat om grotere afstanden af te leggen dan een rode laser. LTC Bouwlasersonline is een webshop die veel mogelijkheden biedt als het gaat om de aankoop van rode en groene lijnlasers. In het assortiment hebben zij onder andere lijnlasers van Bosch en van Spectra. 

Wat is een zelfnivellerende lijnlaser?

De term zelfnivellerend wordt veel gebruikt als we het hebben over lijnlasers en andere meetinstrumenten. Wanneer een lijnlaser zelfnivellerend is wil dit zeggen dat het apparaat zichzelf automatisch waterpas zet. Je hebt dus geen waterpas en potlood meer ndoig om een rechte lijn te tekenenen. Tegenwoordig beschikken bijna alle kruislijnlasers over deze functie. Deze specificatie wordt altijd uitgedrukt in een aantal graden (°). Het aantal graden geeft aan hoe scheef de laser kan staan totdat deze zichzelf niet meer kan verbeteren. Een laser die een nivelleerbereik heeft van 4 graden, houdt in dat het apparaat in een hoek van maximaal +4 en maximaal -4 graden gezet kan worden. Het voordeel hiervan is dat de ondergrond waar de laser op staat niet waterpas hoeft te zijn om nauwkeurig te werken. 

Voor meer informatie over lijnlasers kun je contact opnemen!