HET LANGER THUISWONEN VAN OUDEREN, IS DAT HAALBAAR?

ouderen langer laten thuiswonen dankzij een thuisalarm

In de samenleving is te zien dat er steeds meer ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Ook is te zien dat we veel personeel tekort komen voor in de thuiszorg. Het gebrek aan voldoende geschikte woningen groeit. En ook al zouden deze woningen wel beschikbaar zijn, is verhuizen ook niet voor iedereen haalbaar. Maar hoe haalbaar is langer thuiswonen? Wat is er mogelijk om ouderen langer op hun eigen plek, in hun eigen vertrouwde omgeving te laten wonen? Hieronder worden enkele oplossingen gegeven om van de bestaande ouderenwoning een relatief voordelig geschikte woning te maken. Ouderen moeten comfortabel maar vooral veilig kunnen wonen! 

Entree 

Automatische verlichting en daarbij een verlicht huisnummer is erg makkelijk wanneer het donker is. Ook ziet het er nog eens gezellig uit! Kies een alarminstallatie wat bij u past met daarbij een video connectie om te zien wie er voor de deur staat. Bij Seniorenalarm hebben ze veel verschillende thuis alarmen waardoor u zich thuis nog veiliger zal voelen. Zorg voor een drempelvrije binnenkomst en een alles uit aan-schakelaar. Deze schakelaar zit aan de binnenzijde van uw woning en kan met 1 druk op de knop alles uitschakelen. Zo hoeft u zich nooit meer af te vragen of u het gasfornuis wel heeft uitgeschakeld bij het verlaten van uw huis. 

Woonkamer 

De woonkamer is de centrale ruimte in het huis, hier zal u dan ook het meest van uw tijd doorbrengen. Belangrijk is dat deze comfortabel is, maar ook sfeervol en verwarmd. Vloerverwarming is een echte aanrader, ouderen hebben het vaak sneller koud en deze zal ervoor zorgen dat het huis continu verwarmd is. 

Keuken 

Een keuken is natuurlijk niet te missen, maar voor mensen op latere leeftijd kan deze wel gevaarlijk worden. Makkelijke gadgets om te gebruiken zijn bijvoorbeeld een afzuigkap met verlichting en automatisch aan/uit systeem. En een kookplaat met vlambewaking voorkomt dat het gas open blijft staan terwijl de vlam uit is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door vocht of tocht. 

Slaapkamer 

De vloerverwarming kunt u gewoon doortrekken naar de slaapkamer! Zo heeft u wanneer u uit de douche komt geen last van koude voeten. Door middel van een elektrische gordijnbediening kunt u liggend vanuit uw bed de gordijnen openen en sluiten. Met LED-verlichting kunt ’s nachts eenvoudig het toilet vinden, zonder dat u het grote licht eerst moet aanzetten.

ouderen langer laten thuiswonen dankzij een thuisalarm

Badkamer 

En natuurlijk kan ook de badkamer worden voorzien van vloerverwarming. Een inloopdouche met een vlakke vloer zorgt ervoor dat u niet eerst een hoge stap hoeft te maken. Wanneer het nat is zal uw sneller uitglijden en daarom kunt u het beste een antislipmat op de douchevloer bevestigen. Extreem luxe is een spiegelverwarming! Zo heeft u geen last van een beslagen spiegel wanneer er net iemand gedoucht heeft. De verwarming zorgt voor altijd goed zicht!