Rubber profielen worden gebruikt om oppervlaktes of andere producten af te werken en af te dichten. Rubberen profielen worden in veel verschillende industrieën gebruikt. Van de medische industrie tot de bouw. Noem het maar op en rubber profielen zijn er nodig. Rubber profielen worden voornamelijk gebruikt voor afwerking en afdichting. Rubber profielen komen in verschillende kleuren en hardheden. Dit hangt af van waar je ze voor nodig hebt. Voor elk project is er wel een rubber profiel te vinden dat goed past in de omstandigheden.
EPDM rubber
Rubber profielen kunnen van verschillende soorten materiaal gemaakt worden. Bijvoorbeeld EPDM. EPDM staat voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer en behoort tot de synthetische rubbers en elastomeren. EPDM kan goed tegen zuur en werkt isolerend. EPDM is bestand tegen extreme kou maar ook extreme hitte. De temperatuur bestendigheid gaat van -40 tot +150 graden celcius. Dit betekent dus dat deze soort rubber erg geschikt is voor buiten en tegen alle soorten weersomstandigheden.
TPE rubber
TPE staat voor Thermoplastisch Elastomeer en hieronder vallen kunststoffen die bij 20 tot 25 graden celcius elastisch zijn en bij warmere temperaturen zacht zijn. Rubber profielen gemaakt van TPE rubber zijn bestand tegen temperaturen van -30 tot +95 graden celcius. Dit maakt dat deze rubber profielen goed bestand zijn tegen ozon, zuur, veroudering en oxidatie. Hierdoor zijn deze rubber profielen ook weer geschikt voor buiten maar ook binnen.
Soorten Rubber Profielen
Rubberen profielen komen in zeer veel verschillende maten en vormen. Onder meer in de vorm van T-profielen. T-profielen zijn onder meer geschikt om gaten of spleten mee te dichten. Vooral om spleten en kieren af te werken bij deuren, ramen, luiken of plaatmateriaal. T-profielen zul je het meest terug vinden in de scheepsbouw en corrosiebouw. T-profielen kunnen onder andere goed tegen alcohol en glycol en minder goed tegen smeerolie, verschillende brandstoffen en oplosmiddelen. Ze worden vaak van EPDM rubber gemaakt en zijn daardoor elastisch wat de profielen weerstand geeft tegen scheuren of gaten.
Wanneer heb je welk rubber profiel nodig?
Welk rubber profiel het best geschikt is voor jouw bouwproject heeft dus met meerdere situaties te maken. Moet het materiaal bestand zijn tegen sterk wisselende temperaturen of tegen UV en ozon? Zijn de gaten die gedicht moeten worden groot of klein? Let ook altijd goed op hoeveel je nodig hebt en welke soort rubber profiel het beste is om in jou geval aan te schaffen.
Alles op een rijtje
Er is heel veel mogelijk op het gebied van rubber profielen en dit heeft allemaal te maken met de plek en het project waar je ze voor nodig hebt. Lees je altijd goed in voordat je een keuze maakt in materiaal en soort. Bijvoorbeeld als je voor een t-profiel kiest weet dan dat die voornamelijk gebruikt worden voor ramen, deuren en kozijnen. Kijk ook goed naar het materiaal waar de profielen van gemaakt worden. Het soort rubber speelt wel degelijk een rol in de omgeving waar de profielen geplaatst zullen worden.