In 4 stappen je huis isoleren

je huis isoleren

Ben je helemaal klaar om je huis te verduurzamen, maar weet je niet zeker in welke soort isolatie je het beste kan investeren? Geen probleem, wij zetten alles voor je op een rijtje! In dit artikel bespreken we namelijk 4 duurzame manieren om je huis te isoleren. 

1 Gevelisolatie & spouwmuurisolatie

Gevelisolatie en spouwmuurisolatie worden gezien als een van de meest effectieve en efficiënte isolatiemethodes. Maar hoe werkt het precies? Je muur zal ten eerste worden geïnspecteerd door een isolatie-expert, om te beoordelen of jouw huis geschikt is voor isolatie. Daarna worden de holle ruimtes in je binnen- of buitenmuur ingespoten met isolatiemateriaal. Het eindresultaat? Een goed geïsoleerde muur die niet alleen waterafstotend is, maar ook vrij van schimmels en bacteriën.

Na de isolatie zal je huis in de zomer lekker koel blijven, en in de winter de warmte veel beter vasthouden. Daarnaast is het goed voor je portemonnee en het milieu als je huis minder energieverlies heeft! Je profiteert namelijk het meest van spouwmuurisolatie op de lange termijn. Je kan namelijk al vanaf €250 per jaar besparen na isolatie! 

2 Vloerisolatie

Een warmere vloer, lagere energiekosten of minder geluidsoverlast. Dit zijn drie vaak voorkomende redenen om te kiezen voor vloerisolatie of kruipruimteisolatie. Voordat je kiest voor vloerisolatie moet je natuurlijk eerst uitzoeken of je woning hiervoor geschikt is. Er zijn namelijk meerdere manieren om je vloer te laten isoleren, afhankelijk van de hoogte en (on)bereikbaarheid van je kruipruimte.

Het belangrijkste voordeel van vloerisolatie is dat de installatie meestal maar een dag duurt en dat je daarna meteen het verschil voelt: een warmer huis en meer comfort. Daarbovenop is er een grote garantie dat je je investering snel terugverdient. Dat kan al binnen 3 tot 6 jaar! Met een goed geïsoleerde vloer kan je al vanaf €200 besparen op je energierekening.

je huis isoleren

3 Dakisolatie

Toe aan een complete verbouwing van je zolder of ben je van plan de zolder leeg te halen? Dan is dit de perfecte timing om je dak meteen te laten isoleren. Het maakt daarbij niet uit wat voor dak je wilt isoleren: een schuin dak of een plat dak. Je kan er voor kiezen om zowel je plafond als het buitenkant van je dak te isoleren. Dakisolatie kan meerdere dagen duren, maar het kan je huis meteen veel energiezuiniger maken. 

Een goed geïsoleerd dak is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je gezondheid. Een goed geïsoleerd dak helpt namelijk de juiste temperatuur in je huis te behouden. Met dakisolatie kan je daarnaast rond €700 per jaar besparen aan energiekosten. Kortom, een zeer duurzame investering voor jouw huis!

4 Isolatieglas

Tegenwoordig hebben veel woningen dubbelglas. Dubbelglas is een duurzaam alternatief voor enkelglas, maar het kan nog energiezuiniger! Je kan ook kiezen voor hoogrendementsglas (HR++ glas) voor jouw kozijnen. HR++ glas bestaat uit 2 of soms zelfs 3 glasbladen. Hiermee hou je warmte nog beter binnen en ongewenst geluid buiten. 

Bij het kiezen van isolatieglas moet je niet alleen kijken naar wat voor je isolatievorm je graag wilt hebben, maar ook of je bestaande ruiten echt aan vervanging toe zijn. Ook is het belangrijk om te laten checken of je kozijnen geschikt zijn voor dubbelglas en HR+ glas. Kies je er toch voor om isolatieglas te installeren, als vervanging van oude ruiten of bij je nieuwe woning? Dan bespaar je gemiddeld niet alleen €330 per jaar, maar verdien je in 10 jaar je investeringskosten terug!

Klaar om je huis duurzaam te laten isoleren?

Weet je nog niet zeker op welke plek je je huis beter moet isoleren? Doe dan meteen de isolatiecheck van Milieu Centraal. Zo weet je meteen waar je mee aan de slag kan gaan, en welke stappen je nog moet ondernemen! 

Weet je al wel zeker hoe je jouw huis gaat verduurzamen? Vraag dan vrijblijvend een gesprek aan met een isolatiespecialist om een offerte op te vragen. Of vraag een persoonlijk adviesgesprek aan met Energieloket in jouw gemeente om het beste isolatiebedrijf voor jouw klus te vinden. Vergeet hierbij vooral niet te checken of je recht hebt op subsidie op isolatie. Op deze manier kan je je investering nog sneller terugverdienen!