Polyurea coating is heel erg veelzijdig

Een Polyurea coating spuiten

Laten we eerst even kijken wat polyurea coating is en hoe het tot stand komt. Polyurea is een synthetische polymeer. De kunststof wordt gevormd door het combineren van twee componenten: een reactie tussen een diisocyanaat en een diamine. Om deze coating te maken zijn er geen bijzondere omstandigheden nodig, en is het niet nodig specifieke stoffen toe te voegen. Je mengt simpelweg de twee componenten volgens de correcte verhouding, en je kan de coating meteen aanbrengen op het gewenste oppervlak.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van een polyurea coating:

  • Hoge elasticiteit: het scheurt pas bij een druk groter dan 60 N/mm;
  • Er zitten geen vluchtige organische stoffen (VOS) in;
  • Het is heel erg duurzaam en slijtvast;
  • Polyurea corrodeert slecht, en is heel bestendig tegen chemicaliën.
  • Het heeft uitstekende waterdichte eigenschappen.

Polyurea coating wordt in veel industrieën gebruikt

De toepassing van deze coating is haast oneindig. Het wordt gebruikt in ondergrondse mijnen, maar ook op voetbalvelden bijvoorbeeld. De coating is heel erg veelzijdig, en wordt onder ander in de volgende industrieën gebruikt: 

Een Polyurea coating spuiten
  • Bouw en constructie – De coatings beschermen tegen erosie en vocht. De coating wordt ook gebruikt als afwerking van betonvloeren. Ook is een polyurea coating perfect voor het waterdicht maken van een zwembad of water reservoir.
  • Voedsel fabrieken – Bescherming en afwerking van vloer en wand oppervlakken. De coating is slijtvast en wordt niet beschadigd door water, druk, of chemicaliën. De hygiëne van een oppervlak met coating kan dus ten alle tijden gegarandeerd worden.
  • Waterleidingbedrijven – Waterdicht maken van opslagtanks en corrosiebescherming van pijpleidingen. Hierdoor vergen de installaties minder onderhoud, en gaat er minder water verloren door bijvoorbeeld lekkages.
  • Olie- en gaswinningsindustrie – Slijtvast en corrosiebestendig maken van de installaties en pijpleidingen. De coating hecht heel goed op metaal, en beschermt deze elementen tegen de agressieve ruwe grondstoffen.
  • Chemische industrie – Corrosie- en chemicaliën bestendig maken van transportschepen, tankers, en installaties. Ook hier beschermt de coating de reservoirs en installaties tegen de agressiviteit van sommige chemische stoffen. En garandeert daarmee dat deze stoffen niet de omgeving in lekken. 

Huis tuin en keuken toepassingen

De coating wordt veel door architecten ingezet in een modern en industrieel interieur. Veelal wordt er voor gekozen om de vloer van de polyurea coating te voorzien zodat deze er strak uitziet en ontzettend lang mee gaat. Ook in garages wordt deze coating veel gebruikt. Het is makkelijk te gieten, en droogt snel. 

Kunstenaars en theater productie bedrijven maken ook veel gebruik van dit wondermiddel. Veel replica´s, tijdelijke meubels, en kunstopbjecten worden eerst van piepschuim gemaakt. Vervolgens breng je de coating aan met een spray. Als het droog is, dan heb je en blijvend en hard model. 

Ook bij evenementen wordt graag gebruik gemaakt van deze veelzijdige en duurzame coating. Bijvoorbeeld voor het maken van tijdelijke stands en driedimensionale reclame objecten. Je bent vrij in de vorm, en dankzij de harde laag zal het object tijdens je evenement niet beschadigen. Sterker nog, je kan het nog vele malen hergebruiken op volgende evenementen en beurzen.