Ben je op zoek naar een relatietherapeut Den Haag? Een relatietherapeut is een soort bemiddelaar tussen twee personen die een relatie met elkaar hebben, of een gezin. Het doel is om bepaalde klachten, conflicten en problemen binnen de relatie te verbeteren en met bepaalde situaties te leren omgaan. Een relatietherapeut helpt jou en je partner of gezin om met elkaars emoties om te gaan, elkaar beter te begrijpen hierdoor en om te leren omgaan met andere verwachtingen bijvoorbeeld. Wanneer je bijvoorbeeld vastloopt met je partner maar de relatie niet wilt beëindigen en de relatie echt wilt verbeteren, kan relatietherapie een goede optie zijn.
Hoe gaat het in zijn werk?
Als eerst wordt het probleem van de relatie in kaart gebracht, om tot een oplossing te komen en de relatie überhaupt te kunnen verbeteren. Tijdens het gesprek kunnen bepaalde patronen al naar boven komen en de therapeut kan laten zien hoe de relatie eruit ziet vanuit een derde oogpunt. Dit perspectief geeft de personen de ruimte om bepaalde dingen in te zien waar nog geen bewustzijn over is. Door deze inzichten te krijgen van een andere persoon dan in de relatie zelf en beide personen open staan dit in te zien, kan de communicatie verbeterd worden. De verlangen en emoties van beide personen worden laten zien en hier advies over gegeven.
Verschil tussen relatietherapie en relatiecoaching
Relatietherapie is gericht op het oplossen van het probleem binnen in een relatie, wat zowel in een gezin kan zijn als tussen twee partners. Je gaat dus naar een relatietherapeut als er echt een probleem is binnen in de relatie. Relatiecoaching is meer gericht op het verbeteren van de relatie die wellicht net een duwtje kan krijgen. Bij relatietherapie is het ook vaak zo dat beide personen of een persoon ook mentale klachten heeft door een bepaalde situatie. Of andersom: bepaalde mentale of fysieke klachten die invloed hebben op de relatie die daardoor vast komt te lopen.
Wat is systeemtherapie?
Systeemtherapie is een therapievorm wat valt onder psychotherapie, waarbij er focus wordt gelegd op de situatie tussen individuen binnen een gezin of relatie en er wordt daarom minder gefocust op het individu zelf. Dat wat zich afspeelt tussen de individuen wordt het ‘systeem’ genoemd, vandaar de naam systeemtherapie. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld geweld binnen in de relatie. De relatie hoeft niet te stoppen, maar het geweld natuurlijk wel meteen. Hier wordt dan op gefocust. Systeemtherapie heeft meestal tot vijf zittingen nodig, soms meer en soms minder.
Wist je dat er ook individuele relatietherapie bestaat?
Wil je je relatie met je partner verbeteren zonder hem of haar erbij te betrekken? Dan kun je ook kiezen voor individuele relatietherapie. De naam zegt het dus al, je lost bepaalde problemen individuele op met je therapeut. Als jij bijvoorbeeld aan persoonlijke dingen wilt werken wat met je relatie te maken heeft, dan is dit wellicht een goede optie voor je. Je leert hierdoor ook jezelf beter kennen en je kunt dingen vertellen die je misschien niet bij je partner kwijt kan, maar wel onder ogen wilt zien en aan wilt werken. Het gaat hierbij om jou en jouw persoonlijke verhaal en doelen.