Welk type kachel past bij jou?

warme vuur kachel

Er zijn verschillende manieren om een huis te verwarmen. Een standaard radiator, vloerverwarming of een kachel. Een veelgenoemde reden om voor een kachel te kiezen is de sfeer die het met zich mee brengt. Bij het uitzoeken van een kachel sta je voor meerdere keuzes. De eerste keuze die je moet maken is de type kachel die je in huis wilt. Kies je voor een pelletkachel, een houtkachel of een gaskachel. Hieronder leggen we de verschillen uit tussen een pelletkachel en een houtkachel.

Houtkachel versus pelletkachel 

Een houtkachel is voor de meeste mensen de bekendste type kachel. Een Pelletkachel is vaak minder bekend. Een pelletkachel is een moderne variant van de klassieke houtkachel.  De pellets zijn de brandstof van kachel: korrels van geperst zaagsel. De brandstof van houtkachels is, zoals de naam al doet vermoeden, hout. Dit is direct het grootste verschil tussen deze twee typen kachels. 

Voordelen pelletkachel 

Qua uitstraling lijken een pelletkachel en een houtkachel veel op elkaar. Echter zijn er aanzienlijke verschillen tussen deze twee kachels. Zo is een pelletkachel volautomatisch. Dit betekent dat de kachel een constante en lekkere temperatuur in de woning kan creëren, door alleen maar de thermostaat van de kachel goed in te stellen. De schommelingen in temperatuur zullen dan veel kleiner zijn dan bij een houtkachel. 

Overige voordelen van pelletkachels zijn: 

  • Erg veilig in gebruik 
  • Schone verbranding met minimale uitstoot 
  • Niet afhankelijk van CV 
warme vuur kachel

Voordelen houtkachel 

Na het lezen van alle voordelen van een pelletkachel, vraag je je misschien af waarom pelletkachels nog niet zo bekend zijn. Maar houtkachels bieden andere voordelen. Met een houtkachel kan je zelf een vuurtje maken, mensen vinden dit vaak erg leuk om te doen. Op die manier wordt het huis verwarmd. Daarnaast biedt een houtkachel veel sfeer in huis.

Overige voordelen van houtkachels zijn: 

  • Er komt veel warmte vrij 
  • Goedkope brandstof, die CO2 neutraal is 
  • Minimaal onderhoud
  • Geen stroom nodig 

Houtkachel kopen 

Of mensen kiezen voor een pelletkachel of een houtkachel hangt vaak af van hun persoonlijke voorkeur. Het is niet zo dat een pelletkachel beter is dan een houtkachel of andersom. Wil jij een houtkachel kopen? Kuijt Kachels en Haarden is specialist in houtkachels sinds 1881. Bij deze winkel kunt u terecht voor advies, aankoop, installatie en onderhoud van houtkachels en toebehoren. Kuijt Kachels en haarden heeft een uitgebreid assortiment met zowel inbouw houtkachels als vrijstaande houtkachels.