Superdry is niet Japans

merkkleding van Superdry

Superdry is een internationaal kledinglabel dat opgericht is in Groot-Brittannië. Het kledingmerk is inmiddels verspreid over heel Europa. Ook in Nederland is het merk niet meer van de winkelstraat weg te denken. Het merk onderscheidt zich door kleding met effen kleuren en de bekende Japanse teksten in het logo. Het is een merk dat tegelijkertijd sportief, stoer, en stijlvol is. 

Korte achtergrond van Superdry

Superdry een modelabel dat deel uitmaakt van SuperGroup, een internationaal kledingbedrijf gevestigd in Cheltenham in het Verenigd Koninkrijk Maar dat is nu, zo is het merk natuurlijk niet begonnen. De twee oprichters Julian en James bundelden hun krachten in 2003, en begonnen hun nieuwe kledinglijn in zogenaamde cult shops te verkopen. Nadat ze zagen dat het merk steeds populairder werd, openden ze winkels die alleen hun eigen label verkocht. 

Sindsdien zijn er ook steeds meer celebs die met hun kleding dragen. Denk aan de Beckham´s, Justin Bieber en Helen Christensen. Zelfs de altijd stijlvolle Kate Winslet is gespot in een Superdry Windcheater met drie ritsen. De meeste beroemdheden dragen dit merk niet omdat ze er voor betaald krijgen. Nee, ze kopen het zelf en dragen het omdat ze het mooi en comfortabel vinden. 

Dit staat er op het logo

Het feit dat het kledingmerk niets te maken heeft met Japans wordt snel duidelijk als je het de tekens in het logo ontcijfert. Er bestaat geen letterlijke vertaling. Maar vrij vertaald zou je kunnen zeggen dat er het volgende staat:

maximum dry 

Dit is geheel onzinnig in het Japans. En ook in het Engels en Nederlands. James Holder, het geesteskind van het merk, zegt dat hij als kind een obsessie had voor typografie. En, dat hij zijn jeugd doorgebracht met het lezen van Japanse Manga strips. Hij vertelt dat het logo is bedacht op een regenachtige dag in een Japanse pub. Hij bedoelde ermee te zeggen dat je droog blijft op een natte dag. 

De kracht achter het merk ligt in het logo dat naadloos Japans en Engels opneemt, en totaal anders uitdraagt dan dat er werkelijk staat. Sommige marketing deskundigen geloven dat het een parodie is op Japanse kledingmerken die vaak zinloze Engelse teksten gebruiken om internationaal te lijken. Hoe het ook zij, het is geniaal. En heeft James en Julian zeker geen windeieren gelegd.

Wie draagt Superdry?

Ze verkopen zichzelf als een merk voor mannen en vrouwen die Amerikaanse vintage combineert met Japanse en Britse elementen. Lekker vaag, en een omschrijving waar je werkelijk alle kanten op kan. Het gevolg is dat het een zeer breed publiek aanspreekt. Zowel jong als oud zie je ermee lopen. In een land als Nederland is het belangrijk droog te blijven, zeker op de fiets. Met dit merk doe je dat op een stijlvolle manier. En natuurlijk is het merk populair onder de gamers die vaak een voorkeur hebben voor alles wat uit het moderne Japan komt. Zoals de Manga strips en futuristische kledingstijl. Het logo met Japanse tekens geeft een zekere wow factor. 

merkkleding van Superdry