Hier moet je zeker aan denken wanneer je gaat verhuizen

Verhuizingen leveren vaak veel stress op. Helemaal niet gek natuurlijk, want een verhuizing brengt veel met zich mee. Dan is de kans dat je iets vergeet ook al relatief snel aanwezig. Daarom is het goed van te voren te weten waar je allemaal aan moet denken en wat je vooral niet moet vergeten. Daarom komen wij met een Checklist Verhuizen, een lijst met alles er op wat jij moet onthouden wanneer je gaat verhuizen. Hieronder bespreken we wat je allemaal zeker niet kunt vergeten, en wat je dus van te voren het beste kunt noteren. Zo weet je zeker dat je het niet vergeet, en dat bespaart je een hoop stress. 

Aan welke fiscale zaken moet je denken

Behalve praktische zaken, zoals het verhuizen van spullen en het verkopen van je oude huis zijn er ook fiscale zaken die geregeld moeten worden. Hierbij moet je vooral denken aan bijvoorbeeld veranderende hypotheeklasten, of het vervallen van huurtoeslag. Zo heeft een verandering in je hypotheeklasten invloed op de belasting die je betaalt. Maar voor sommige huurwoningen heb je bijvoorbeeld ook geen recht meer op huurtoeslag. Daarom is het altijd belangrijk om goed te kijken welke fiscale veranderingen jij ondergaat door een verhuizing. Bovendien dien je veel van deze veranderingen zelf aan te geven bij de fiscus. Doe je dit niet, dan kan je dit later problemen opleveren. Denk dus aan je fiscale zaken.

De verhuizing zelf regelen

Bij een verhuizing komt veel meer kijken dan enkel de verhuizing zelf. Maar de verhuizing zelf moet uiteraard ook geregeld worden. Je zult dit waarschijnlijk niet vergeten, maar belangrijk is het wel hiervoor een duidelijke planning te maken en een aantal dingen te overwegen. Wil je bijvoorbeeld zelf de verhuizing regelen, of laat je dit door een verhuisbedrijf doen. Dit scheelt je vaak een hoop tijd en stress, maar kost ook iets meer. Maak dus de afweging tussen wat jij belangrijk vindt. Neem je het heft in eigen hand? Bedenk dan ook of je hiervoor nog extra hulp nodig hebt van vrienden en familie, en licht deze in dit geval tijdig in. 

Het informeren van alle instanties

Bij een verhuizing komt ook een nieuwe omgeving en een nieuw huis kijken. Voordat je verhuist is het daarom belangrijk ook alle instanties te informeren. Dit betreft uiteraard de gemeente, wanneer je naar een nieuwe gemeente verhuist. Echter betreft dit ook het kinderdagverblijf, de school, je werk, familie en nog veel meer. Een tip: maak een lijstje van alle instanties waar je staat ingeschreven en ga na of je deze op de hoogte dient te stellen van je verhuizing. 

Alle abonnementen die je hebt lopen kunnen tevens ook niet raden dat je gaat verhuizen. Stel deze dus ook tijdig op de hoogte, zodat je geen belangrijke informatie misloopt. Regel bijvoorbeeld tijdig de verhuizing van internet, televisie en telefoon abonnementen.