Zelf beginnen met meubels stofferen

Maak je liever je eigen interieur? Ja, daar houden we van! Meubels stofferen: je kunt het uitbesteden aan bijvoorbeeld Stoffeerderij Struik, maar je kunt het ook zelf proberen. Ideaal als je bijvoorbeeld vintage meubels hebt gekocht of je huis een nieuwe look wilt geven. Wij delen graag wat handige tips! Voordat je de oude stof verwijdert, moet je bijvoorbeeld een goede foto maken van de stoel, de bank of ander meubelstuk. Zo weet je zeker hoe de stof oorspronkelijk vastzat. Daarnaast bijvoorbeeld ook foto’s om goed te zien wat de juiste manier is om de vouwen en randen te bevestigen. Dit kan handig zijn als je het ineens niet meer weet!

Het kiezen van het juiste materiaal

Welk materiaal kies je voor meubelbekleding? Het is ook iets om over na te denken! Er zijn allerlei soorten stoffen om uit te kiezen, van katoen tot linnen. Het kan ook anders zijn als je bijvoorbeeld de bank zelf opnieuw stoffert of de stoel zelf opnieuw stoffert. Zorg voor de juiste stof. Kies natuurlijk het allermooiste materiaal om de stoel te bekleden. Niet alleen het materiaal, maar ook de kleur is natuurlijk belangrijk! Wil je een stoel of bank stofferen in dezelfde kleur als de bestaande stof? Dan weet je in ieder geval al hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Toch kun je er ook voor kiezen om een een heel andere kleur te nemen – dit maakt het een meer gerestyled. Of denk eens aan een vrolijke print om je meubels mee te stofferen: dat bepaal je helemaal zelf.

Maak het jezelf eenvoudig: bewaar de oude stof vooral

Om het herstofferen van de bank of stoel makkelijker te maken, is het zinvol om de oude stof die van het meubel afkomt te bewaren. Gebruik het dan bijvoorbeeld als patroon voor een nieuwe stof. Zo weet je zeker dat je de juiste afmetingen en vormen gebruikt. Het is goed om de nieuwe stof ruim van te voren te strijken. Zo weet je zeker dat de stof goed en recht ligt – wat erg belangrijk is vanuit het oogpunt van het eindresultaat. Als het er al eenmaal op zit kan het niet meer veranderd worden, want dan ben je te laat. Daarom is deze eerste stap ook zo belangrijk. Strijk ook de oude stof voordat je hem als mal gebruikt: deze stof is door de jaren heen kromgetrokken. Strijken is nodig zodat de vorm precies de juiste maat krijgt.

De keuze tussen nieten of spijkeren

Er zijn twee algemene manieren om stof te bevestigen: ga je de stof vast nieten of spijkeren? Het zorgt voor een andere uitstraling: de nietjes zijn vaak een stuk subtieler, maar de spijkers vallen beter op in de stoel. Wat vind je het leukst? Er zijn natuurlijk ook praktische overwegingen. Nieten is eenvoudig als je van plan bent om te bedekken met zacht hout. Maar de spijkers maken het gemakkelijker om door het harde hout heen te komen.